”Kaikki fanaattisuus on pahasta”, kolumni, Uutispäivä Demari, 5.9.2002

Erkki Tuomioja

KAIKKI FANAATTISUUS ON PAHASTA

Uutispäivä Demari 5.9.2002

Syyskuun 11. päivän jälkeen useimmat meistä ovat voineet lukea ja kuulla enemmän islamilaisuudesta kuin mitä sitä ennen yhteensä. Erityisen tutuiksi ovat tulleet islamilaisuuden nimiin vannovat ja terrorismin hyväksyvät ääriliikkeet.

Islaminuskon nimissä hyväksytään myös tapoja ja käytäntöjä, usein naisiin kohdistuvia, jotka meidän kaikkien tulee uskonnostamme ja etnisestä taustastamme riippumatta tuomita, koska ne ovat ihmistä alistavia ja ihmisoikeuksia loukkaavia. Se, että äärikäytäntöjä suosiva fundamentalismi näyttää olevan voimistumassa kaikkialla islamilaisuuden piirissä, on lisännyt yleistä epäluuloa kaikkia islaminuskoisia kohtaan.

Ainekset uskontopohjaiseen kulttuurien yhteentörmäykseen ovat siten olemassa ja sellainen on päättävästi torjuttava. Vain pieni osa islaminuskoisista hyväksyy terrorismin, ja uskonnon
piirissä on myös vahvoja nykyaikaistavia virtauksia. Käsitys fundamentalismin etenemisestä on vähintäänkin liian yleistävä. Sielläkin missä näin tapahtuu, selittyy se paljolti reaktiona vallankäyttäjien ahneutta ja korruptiota vastaan. Köyhät hakevat tukea fundamentalisteilta, jotka voivat usein olla ainoita minkäänlaisen sosiaaliturvan tarjoajia, kuten Israelin piirittämillä palestiinalaisalueilla.

x x x

On myös tiedostettava, että useimmilla uskonnoilla on paljon enemmän yhdistäviä piirteitä kuin yleensä tunnustetaan – myös pahassa. Kristittyjen kirkkojen historiassa on paljon synkkiä lukuja inkvisitioineen, ristiretkineen, noitavainoineen ja pärttylinöineen.

Ikävä kyllä uskonnollinen suvaitsemattomuus ei ole lännessäkään vain historiaa. Belfastissa koululapsia on uhattu ja surmattu viime vuosinakin siksi, että he ovat kuuluneet väärään
kristilliseen kirkkoon. Taantumuspapit taistelevat yhä myös Suomessa naisten oikeuksien kieltämiseksi. Katseen kääntäminen Atlantin toiselle puolelle tuo eteemme vielä huolestuttavimpia visioita.

Kun terroristit edellisen kerran tappoivat USA:ssa, 168 viatonta sivullista huhtikuussa 1995, oli kohteena liittovaltion virastotalo Oklahomassa ja tekijänä fanaattinen
oikeistomilitantti Timothy McVeigh. Jos McVeigh olikin yksinäinen fanaatikko, hän kuitenkin pyöri paljon vahvemman ja sen vuoksi pelottavamman kristillisen fundamentalismin liepeillä. Sadat amerikkalaiset radio- ja tv-asemat syytävät jatkuvasti eetteriin käsityksiä, joiden mukaan mustissa helikoptereissa liikkuvat YK:n agentit ovat uhkaamassa maan elämäntapaa ja maailmanvaltaa. Kirjasarja, joka kuvaa YK:hon ja muihin Amerikan vihollisiin tukeutuvan Antikristuksen tulemista, on miljoonapainoksineen bestsellerlistojen kärjessä.

Kun myös republikaaninen puolue alkaa olla yhä riippuvaisempi tällaisten liikkeiden tuesta vaaleissa, ei kyse ole vain harmittomasta lieveilmiöstä. Maailmanlaajuisessa yhteistyössä
terrorismia vastaan pyrimme estämään sen, että terroristiryhmät pääsisivät käsiksi joukkotuhoaseisiin. Mutta kaikkien maailman valtioiden joukkotuhoaseet ovat uhka, sitä suurempi, mitä lähemmäksi minkäänväriset fundamentalistit niiden käytöstä päättäviä pääsevät.