Kesädekkareita

      

Elizabeth George, A Place of Hiding. Hodder.  632 s., Croydon 2012

Elizabeth George, In Pursuit of the Proper Sinner. Hodder, 707 s., Croydon 2012

Donna Leon, About Face. Arrow Books, 311 s., St Ives 2010

Donna Leon, A Question of Belief.  Arrow Books,   311 s., St. Ives 2011

Dekkareita on moneen lähtöön ja makuun. Parhaimmillaan ne voivat olla loistavaa kirjallisuutta, keskinkertaisetkin voivat olla hyvää ajanvietettä, mutta pohjakasti on pelkkää ajanhaaskausta.

Elizabeth Georgen dekkareissa päähenkilöinä ovat usein Scotland Yardin komissario Thomas Lynley ja rikosylikonstaapeli Barbara Havers. Loordi Lynley on aatelisarvon varakas perijä ja yläluokan kasvatti sormenpäitään myöten kun taas Havers on sotkuinen ja omapäinen, dementoituneesta äidistään huolta kantava työläiskodin kasvatti. Erilaisuudestaan huolimatta tuloksia tuottavasta kaksikosta George saa parhaimmillaan hyvinkin antoisia asetelmia kirjoihinsa, jotka ovat välittyneet Suomen tv-katsojillekin heistä tehdyn sarjan kautta.

Valitettavasti tämä asetelma ei kuitenkaan ole riittävä kantamaan Georgen tarinoita. Hän kirjoittaa aivan liian väkinäisesti venytettyjä ylipitkiä teoksia, jotka vähitellen tappavat lukijan mielenkiinnon. Tekstiä voisi aivan hyvin lyhentää puolellakin, sillä kirjat ovat usein täynnä jokseenkin irrallisia taustoituksia ja kertomuksia, jotka eivät vie juonta tai tarinaa mitenkään eteenpäin. Kun pikkupoika löytää nummelta murha-aseen venytetään kertomus useamman sivun mittaiseksi perhetarinaksi, kun asian olisi voinut kuitata kertomalla yhdessä kappaleessa tiiviisti mistä poliisille toimitettu veitsi oli löytynyt.

Georgen tekstiä venyttävät myös väkinäisesti laajennetut henkilögalleriat, joihin liitetään enemmän tai vähemmän uskottavia paljastuksia. Näin saadaan epäiltyjen määrä ainakin hetkellisesti maksimoitua. Jos lukija sattuisi kiinnostumaan siitä miten kaikki nämä henkilöt lopulta selviytyvät ongelmistaan, jätetään se kuitenkin usein kertomatta.

Jos Georgen teokset radikaalisti lyhennettyinä yltäisivät genren keskikastiin niin Donna Leon ja hänen venetsialaiskomissario Brunettinsa yltävät yläluokkaan. Brunetti sarjaa leimaa myös huumorilla höystetty kuivakkaan satiirinen yhteiskuntakritiikki. Kaksi Leonia kesässä käy vielä hyvin ilman yliannostuksen vaaraa.

Elokuu 2017