Hannu Mäkelä, Muistan. Otavan aika, Tammi, 553 s., ei painopaikkaa, 2015

Otavan aika

Kustannustoimittajana ja kirjailijana

Paitsi että Hannu Mäkelä on Suomen ahkerimpia ja tuotteliaimpia kirjailijoita tähänastinen julkaisuluettelo käsittää yli sata nimikettä runoista muistelmiin ja elämäkerroista lastenkirjoihin on hän myös ollut kustannusosakeyhtiön Otavan palveluksessa melkein kaksikymmentä vuotta vuosina 19671986. Hän aloittaa kustannustoimittajana, jonka tehtävänä on lukea niitä tuhansia käsikirjoituksia joita kustantajille vuosittain lähetetään ja koettaa löytää niistä ne muutamat, jotka voisivat mahtua kustantajan julkaisuohjelmaan. Pian hän etenee osastopäälliköksi, tosin ilman alaisia, ja lopulta apulaisjohtajaksi. Siinä vaiheessa hän on päättänyt lähteä ja ryhtyä vapaaksi kirjailijaksi.

Kahdenkymmen vuoden aikana Mäkelä voi tarkkailla suurta joukkoa kustantajan omaa väkeä, vähän kilpailijoiden väkeä ja ennen kaikkea hänen työhuoneeseensa hakeutuvia kirjailijoita ja sellaiseksi pyrkiviä. ”Ihmisten väliset suhteet ovat yksityisiä asioita ja on aivan sama kenen kanssa kulkee ja on”, kirjoittaa Mäkelä, mutta avaa tätä suhdetta pitkään sillä perusteella että kyseinen suhde vaikuttaa koko työyhteisöön ja sen ilmapiiriin. Tässä Mäkelä viittaa Paavo Haavikon suhteeseen toisen samassa talossa työskentelevään nuorempaan naiseen, jonka aviomies on myös läheisessä suhteessa taloon. Haavikon kykyjä Mäkelä arvostaa, vaikka näkee hänen lähtönsä talosta välttämättömänä. Sen uskovat lopulta Reenpäätkin ja ottavat taloon Antti Tuurin johtajaksi korvaamaan Haavikon, mutta lähtee Reenpäitten uskon horjuttua talosta ennen Haavikkoa, jonka lähtö kuitenkin lopulta toteutuu.

Haavikko on oma lukunsa, mutta eivät muidenkaan yksityiset suhteet jää kirjassa pimentoon, eikä varsinkaan se mitä Mäkelä erilaisista ihmisistä ajattelee. Läheisiä ovat Tuuri, Erno Paasilinna, Laila Hirvisaari, Veikko Huovinen, myrkyllisiä Jukka Tarkka, joka tulee taloon Max Jakobssonin suosituksesta ja jonka otteet antavat lisäpontta Mäkelän aikeelle ryhtyä vapaaksi kirjailijaksi.

Otava on Reenpäitten perheyritys, perheyrityksen heikkouksineen ja vahvuuksineen. Reenpäitä riittää moneen lähtöön, toiset ovat menestyksekkääämpiä kuin toiset. Pitkäaikainen Reenpää Otavan johdossa on diplomi-insinööri Olli. Herkullinen on Mäkelän kuvaus toimitusjohtajan kanssa irtisanoutumisestaan käymästään keskustelusta. Mäkelä on nykyisin Tammen kirjailija.

 Joulukuu 2015