James Bowen, Katukatti Bob. Kissa joka muutti elämäni, WSOY, 268 s., ei painopaikkaa, 2014

Bob

Katukissa joka valloitti maailman

Oranssinvärinen entinen katukatti Bob on luultavasti maailman tunnetuin kissa. Ainakin hänestä tehtyjä videoita on yksin YouTubessa katseltu miljoonia kertoja, ja tämä Bobista ja hänen suojelijastaan James Bowenista – vai menikö se päinvastoin – kertova kirja on käännetty yli kolmellekymmenelle kielelle ja sen alkuperämaassa Englannissa se pysyi puolitoista vuotta bestsellerlistoilla. Yksin Englannissa kirjaa on myyty yli miljoona kappaletta. Kirjan kohta suomeksi saatava jatko-osa on myös ollut jättimenestys. Bobista on myös tehty erityisiä lastenkirjaversioita ja hänestä on tekeillä  kokoillan elokuva. Tässä valossa kissan nimeksi sopisi yhtä hyvin Sampo.

Itse tarinan kuvaukseen voi lainata suoraan kirjan takakantta: ”Kun James Bowen eräänä iltana tuli kotiin tavanomaiselta katusoittokeikaltaan, hänen talonsa alakerran rappukäytävässä istui oranssinpunainen, huonossa kunnossa oleva kissa. Kissa lyöttäytyi Jamesin seuraan eikä halunnut lähteä mihinkään. James epäröi ottaa vastuuta kissasta, metadonihoidossa olevana entisenä huumeiden käyttäjänä hän hädin tuskin pystyi huolehtimaan itsestään. Mutta hoitaessaan kissaa James alkoi itsekin voida paremmin, ja fantastinen Bob muutti lopulta molempien elämän parempaan suuntaan.”

Kirjasta ja videoista päätellen Bob todella on sangen ainutlaatuinen kissa, jonka tarina sopii mainiosti keskipitkän bussimatkan ratoksi. Kaltaiseni sentimentaalinen kissojen ystävä ei voi lukea kirjaa kuivin silmin. Hellyttäviä kissakirjoja on maailma toki täynnä, mutta tässä on kyse ei vain kissan vaan myös nuoren kodittoman heroiiniaddiktin pelastumisesta, missä molemmat ovat olleet toistensa korvaamattomana tukena. Kirja on varmasti onnistunut vaikuttamaan monen lukijan suhtautumiseen paitsi kissoihin myös muihin eläimiin, joiden älystä ja tunteista ei vielä paljon tiedetä.

Mitään suurta kirjallisuuttahan Katukatti Bob ei ole ja sen haamukirjoittajiksi voi epäillä kirjan lopussa kiitettyjä kustannustoimittajia, mutta so what. Kaiken kirjallisen synkistelyn lomassa lukaisee mielellään tällaisen tosielämän tarinan , josta jää hyvä mieli ja optimistinen olo.

Syyskuu 2015