Mikael Pentikäinen, Luottamus. Otava, 381 s., Keuruu 2014

      1403438711_Pentikainen.jpg

Luottamuksellista tyhjänpuhetta

Mikael Pentikäisen siihen asti komea journalistin ura – Etelä-Saimaan päätoimittaja 1996–1999, STT:n toimitusjohtaja ja päätoimittaja 1999–2004, Sanoma Newsin toimitusjohtaja 2004–2010 ja Helsingin Sanomien päätoimittaja 2010 alkaen – päättyi luottamuspulaan ja potkuihin toukokuussa 2013. Tästä syntyi viime talvena julkaistu kirja Luottamus.

Se joka tarttuu kirjaan uskoen saavansa sisäpiiritietoa Sanomien ja Hesarin vallankäytöstä ja päätoimittajan erottamiseen johtaneista syistä pettyy odotuksissaan. Syitä erottamiseensa Pentikäinen ei avaa, antaen ymmärtää niiden olevan hänellekin tuntemattomia, mikä tietysti kertoo päätoimittajan mieleen jääneestä katkeruudesta, niin suuresti kuin hän näkee vaivaa kieltääkseen sen. Muista yhteyksistä on selvinnyt, että yksi konkreettinen syy luottamuspulaan voisi olla se, että kustannusyhtiön hallitus sai ensi kerran tiedon lehden muuttamisesta tabloidiksi lehdestä ennen kuin sitä oli hallituksessa käsitelty.

Tämänkään ratkaisun perusteita Pentikäinen ei avaa. Lukijalle jää vain tunne, että lehden pienentäminen on muutoinkin symboloinut valtakunnan ykköslehden journalistista devalvoitumista. Kirjasta löytyy kuitenkin viitteitä siitä miten lehtien kilpailuasetelmien kiristyminen uudessa mediakentässä on vaikuttanut journalismia rapauttavasti.

Nämä ovat kuitenkin kirjassa vain sivujuonteita. Valtaosaltaan kirja on liikkeenjohtajille tarkoitettua itsensäkehittämismössöä, joka sisältää sellaisia syvällisiä viisauksia kuin: ”Osaavaan esimieheen, kollegaan ja alaiseen on helpompi luottaa kuin sellaiseen jolta puuttuu taitoja”, tai ”entiset taidot eivät välttämättä auta muuttuvassa ja monimutkaistuvassa ympäristössä”, vain yhdeltä sivulta satunnaisesti poimittuja helmiä lainatakseni. Toiselta satunnaissivulta löytyy viisas neuvo: ”Luottamuksen rakentamisessa on syytä välttää äärilaitoja: epäluottamusta ja sokeaa luottamusta”.

Kirjan loppuosa on sitten eurovaaliehdokkaan vaalikirjaan istuvaa pintapoliittista kommentointia. Se kuitenkin selviää, että jakaantuneessa keskustapuolueessa Pentikäinen sijoittuu eurolinjauksissaan lähemmäksi Olli Rehniä kuin Paavo Väyrystä.

Kesäkuu 2014