Jacob Söderman, Valkovuokkoja poimimassa. Oulunkylän tarinoita, omakustanne, 63 s., Vammala 2008

 

 Odotuksia nostattavia muistelmien alkupaloja 1208411330_jakke.JPG

SDP:n kansanedustaja Jacob Söderman täytti 70-vuotta maaliskuun 19. päivänä. Niitä jotka ilahduttivat häntä tervehdyksillään  ja onnittelukäynneillään Söderman puolestaan ilahdutti vastalahjana pienellä kirjalla, johon hän oli koonnut Oulunkylään liittyviä tarinoita lapsuudestaan ja nuoruudestaan.

Södermanin ensimmäinen muistelmakuva on toukokuulta 1941 jolloin hän kolmevuotiaana oli poimimassa lähimetsässä valkovuokkoja kun vakavat herrat mustassa autossa tulivat hänen kotiinsa. He kertoivat Södermanin isän menehtyneen, kun saksalaiskone oli Färsaarten pohjoispuolella pommittanut ja upottanut sen suomalaisen tankkilaivan, jonka kapteenina isä palveli. Koskettavaan tarinaan liittyy myös yhteiskunnallinen ulottuvuus, sillä Thordén-varustamo kieltäytyi maksamasta perheelle isän rästiin jääneitä loma- ja ylityökorvauksia. Asia järjestyi, kun äiti sai neuvon kääntyä Merimiesunionin legendaarisen johtajan Niilo Wällärin puoleen, jonka yksi puhelinsoitto varustamoon riitti korjaamaan asian. 41 vuotta myöhemmin Jacob Söderman oli Suomen hallituksen pohjoismaisena yhteistyöministerinä vihkimässä muistomerkkiä niiden 17 suomaisen merenkävijän muistoksi, jotka tuossa kaikkien sotalakien vastaisessa hyökkäyksessä kuolivat.

Muut muistelmakuvat käsittelevät Södermanin lapsuudenmuistoja, perhettä, koulunkäyntiä, urheiluharrastuksia ja jatsin löytämistä. Viimeinen luku kertoo 20-vuotiaan Södermanin varusmiespalveluksesta Uudenmaan jääkäripataljoonassa.

Jacke Söderman kirjoittaa eleettömästi ja hienoista itseironiaa viljellen tavalla, josta paistaa läpi lämmin humanismi. Esipuheessaan hän kertoo saaneensa virikkeen näiden muistelmaluonteisten tarinoiden kirjoittamiseen ja kokoamiseen – osa on aiemmin julkaistu Oulunkylälainen-lehdessä – käydessään viimeisen kerran tapaamassa Veikko Hellettä Nummelassa, jolloin hän lupaili kirjoittavansa omat muistelmansa. ”Toivottavasti ne kelpaavat näin aluksi. Katsotaan sitten tuleeko jatkoa.”

Liityn niihin, jotka ehdottomasti toivovat saavansa lukea jatkonkin. Ei vain kaiken sen vuoksi mitä myöhemmin kansanedustajana, oikeusministerinä, maaherrana, sekä eduskunnan että EU:n oikeusasiamiehenä ja 70-luvun suurten hyvinvointivaltiouudistusten keskeisenä taustavaikuttajana toimineella Södermanilla on kerrottavaa näistä tehtävistä, vaan myös siksi että saisimme lopulta myös kirjallisen kuvauksen siitä mitä Wolfgang Schüsselin ja Södermanin saamaan punaiseen korttiin johtaneessa legendaarisessa Itävallan ja Suomen parlamenttien välisessä jalkapallo-ottelussa oikein tapahtui.

 Huhtikuu 2008