Marina Lewycka, A Short History of Tractors in Ukrainian, Penguin Books, 326 s., St. Ives 2006

1169736116_short_history_of_tractors_in_Traktoreiden historiaa

Saksalaiselta työleiriltä Englantiin sodan jälkeen vaimonsa ja pienen tyttärensä kanssa päässyt ukrainalainen insinööri joutuu vaimonsa kuoltua itseään lähes 50 vuotta nuoremman länteen halajavan isopovisen ukrainalaisnaisen vamppaamaksi. Tyttäriensä vastustuksesta huolimatta papparainen solmii avioliiton Valentinansa kanssa.

Siinä käy juuri kuin tyttäret ovat pelänneet, Valentina on kiinnostunut avioliitosta vain saadakseen pysyvän oleskeluluvan Englannissa ja ulosmitatakseen itselleen mahdollisimman suuressa määrin miehensä omaisuutta. Aiemmin toistensa kanssa syvästi riidoissa olleet tyttäret liittoutuvat saadakseen jo välillä liittoaan katuvan isänsä avioliiton purettua ja muiden miesten kanssa muhivan Valentinan karkotetuksi pois maasta. Paljon vahinkoa ja kommelluksia ehtii matkan varralle tapahtua, mutta tarinalla on kuitenkin eräänlainen onnellinen loppu.

Tarinan väliin lomittuu sekä Ukrainan että pakolaisperheen historiaa. Historia on traagista, ja isän joutuminen Valentinan kynsiin sekin traagista,  mutta yhtä lailla koomista. Lewycka vie tarinaa eteenpäin nuoremman sosiologityttären näkökulmasta kerrottuna juoheasti ja hauskasti, ja monet ovat lukeneet ja kommentoineet kirjaa lähes jonkinlaisena veijariromaanina.

Kirja on kuitenkin myös paljon muuta, ajankuva siirtolaisuudesta, postkommunistisesta Ukrainasta ja vanhuudesta, ikuisten rahan, rakkauden ja kateuden perusteemojen ympärillä. Se on myös historiaa, jota takaumat Stalinin puhdistuksiin ja Hitlerin miehityksen aikaan syventävät. Traktorinkin historia on mukana, sillä vanha isä kirjoittaa ukrainaksi aiheesta kirjaa, jonka käsikirjoitusta pitkin kerrontaa aina välillä lainataan.

Traktorit on jo yli 60-vuotiaan Lewyckan esikoisteos ja sen taustalla on paljon omaelämäkerrallista kokemusta. Lewycka on itse syntynt sodan loppuvaheissa pakolaisleirille Kievissä ja päässyt sieltä ukrainalaisten vanhempiensa kanssa Englantiin. Perhekohtaisiin yhtymäkohtiin kuuluu sekin, että Lewyckan isä on todella kirjoittanut kirjan traktoreiden historiasta. Harva tekijä saa esikoisteoksellaan yhtä vankan aseman kuin Lewycka, jonka kirja on voittanut useita palkintoja ja käännetty 27 kielelle. Mielenkiintoista on, miten maine kestää tänä vuonna ilmestyvän toisen kirjan ulostulon.

tammikuu 2007