Mitä Suomelle on tapahtumassa

Kukaan vähänkään facebookia tai muuta sosiaalista mediaa seuraava ei voi olla panematta merkille miten se alkaa yhä enemmän ja enemmän olla erilaisen mielettömän väkivaltauhon ja maahanmuuttajiin ja heitä ymmärtäviin ”suvakkeihin” kohdistetun solvaus- ja vihapuheen kyllästämää. Tältä ei välty vaikka kuuluisi  niihin, jotka poistavat tai kokonaan blokkaavat omalta facebook-sivultaan sinne tätä  vihapuhetta  laittavat seuraajat ja kaverit.

Sama koskee kaikkia median ylläpitämiä keskustelu- ja kommentointipalstoja. Jo pitkään on voinut todeta,  että olipa alkuperäinen aihe mikä tahansa, niin jo noin kahdenkymmenen ensimmäisen kommentin jälkeen ”keskustelu” on degeneroitunut  älyvapaaksi ja usein rasistiseksi panettelu- ja solvauspuheeksi, jolla ei ole enää yhteyttä alkuperäiseen aiheeseen. Vastuullinen media on onneksi ryhtynyt vihdoin itse karsimaan tätä.

Vihapuheen yleistyminen on näkynyt jo pitkään. Kaikki yllättänyt turvapaikanhakijoiden saapuminen viime kesänä Suomeen on tietysti tätä kiihdyttänyt, mutta alusta oli jo sitä ennen valmiina olemassa. Nyt on myös yhä helpompi siirtyä vihapuheesta vihatekoihin, kuten polttopulloiskut ja äärijärjestöjen katupartiointi kertovat.

Tapa jolla viranomaiset ovat tähän reagoineet ei sekään herätä varauksetonta luottamusta. Netissä rehottavaan vihapuheeseen, vihatekojen ylistämiseen ja uhkailuun ei ole puututtu ja vihatekojen selvittäminen etenee nihkeästi.  Kiitos presidentti Niinistölle, joka uuden vuoden puheessaan muistutti siitä, että polttopullojen heittely on aiemmin murhapolton nimellä tunnettu ja edelleen yhtä vakava rikos, mutta tapasin jo samana iltana puolustusministerin vastaanotolla kunnioitetun kansalaisen,  jonka mielestä tämä oli paha ylilyönti.

Suomen poliisia olen kiittänyt myös siitä asiallisuudesta, jolla se turvapaikanhakijoita on käsitellyt, mutta joukkoon mahtuu tältäkin osin maineenpilaajia. Sisäministeri Orpo on joutunut nyt oikomaan poliisiylijohdon katupartiointia puolustellutta typerää lausuntoa, kun se mitä poliisilta nyt odotetaan on, että se ei osoita pienintäkään ymmärrystä rasistisen ideologian sävyttämälle oman käden oikeuden käytölle.

Ymmärrän kyllä poliisin huolen voimavarojensa riittämättömyydestä. Tässä yksi syy siihen miksi katson, että ainakin kaikki vähintään minun tulotasollani olevat  suomalaiset voisivat maksaa sen verran enemmän veroja, ettei  tämä käy verukkeeksi oikeusvaltion murentamiselle.

En edelleenkään halua uskoa, että Suomi olisi todella muuttunut tällaiseksi väkivaltauhon ja vihapuheen täyttämäksi maaksi sen vuoksi, että suomalaiset olisivat nyt oleellisesti aikaisempaa enemmän tämän omaksuneet.  Siihen että vihapuheet ja -teot ovat näkyvästi lisääntyneet on vaikuttanut se, että niiden esittäminen ja ymmärtäminen on sosiaalisessa mediassa tullut mahdolliseksi ilman, että edes selvästi rikoksen tunnusmerkit täyttävään solvaukseen ja kiihotukseen on puututtu.

Ennen kaikkea on kyse siitä, että Suomessa mielipideilmastoa on koko ajan muokattu siihen suuntaan, että tällaisesta puheesta on nyt tullut salonkikelpoista. Väitän että suurin syy tähän on hallituspuolue Perussuomalaisten johto, joka ei ole heikkouttaan ja/tai opportunistisuuttaan uskaltanut ja/tai halunnut puuttua siihen, miten sen riveissä avoimesti osallistutaan erilaisen vihapuheen levittämiseen, samoin kuin se että muut hallituspuolueet eivät siihen ole myöskään halunneet puuttua niin kauan kun perussuomalaiset seisovat hallituksen linjausten takana.

Tiedän että puolueen johdossa väistetään kritiikki sillä, että he ovat itse asiassa hillitsemässä äärivoimien esiintymistä ja vaikutusta, joka ilman heitä olisi kolminkertainen. Toinen tapa vastata kritiikkiin on puhua kaikkien ääripäiden turmiollisuudesta, johon halpaan osa mediastakin on sortunut. Tässä väistöliikkeessä toiseksi ääripääksi kelpaavat kaikki ne, jotka vaativat Suomen lakien noudattamista ja soveltamisesta samalla tavoin kaikkeen vihapuheen käyttöön ja ymmärtämiseen tai väkivaltaan siitä riippumatta onko sellaiseen syyllistynyt maahanmuuttaja, turvapaikanhakija vai  kantasuomalainen.

Uskottavuuden palauttaminen suomalaiseen sivistys- ja oikeusvaltioon ja maamme sitoutumiseen ihmisoikeuksien kunnioittamiseen edellyttää meiltä kaikilta ryhdistäytymistä ja sitä että teemme lopun kaiken vihapuheen ja siitä kumpuavien vihatekojen julkisesta ymmärtämisestä ja vaadimme kaikkien näihin tekoihin syyllistyneiden saattamista oikeudelliseen vastuuseen.

 

What is happening to Finland?

Nobody following facebook or other social media cannot have failed to note how it is being increasingly filled with mindless violent bluster and slandering hate-speech directed at immigrants, refugees and anyone who shows any understanding for their plight. You cannot avoid seeing this even if you are among those who delete or bloc anyone trying to put hate-speech on your wall.

The same is true for all discussion and comment pages in the media. It has long been the case that irrespective of the original subject by around the twentieth comment the “discussion” will have degenerated to insane and often racist slander and libel, without any connection to the original subject. The more responsible media has finally started weeding this out.

The spread of hate-speech has been evident for a long time. Of course the unexpected surge of asylum-seekers coming to Finland last summer escalated this, but the ground had already been prepared. It has become progressively easier to move on from hate-speech to hate-violence, as the incidents with Molotov-cocktails and extremist vigilantes show.

The official reaction to this does not engender unconditional trust. No-one has tackled the hate-speech, praising of violence and threats flowing freely on the net and investigating hate-violence proceeds at a snail-pace.  Kudos to President Niinistö who in his New Years address reminded his audience that throwing Molotov cocktails, which earlier was called murder-arson in Finnish legislation, remains a serious crime. Nevertheless the same evening I met a respected citizen at the Defence Minister’s reception who thought that this remark from the President was overreacting.

I have thanked the Finnish police for the correctness it has shown I dealing with asylum-seekers, but there are also bad apples in this cart. Interior Minister Orpo has had to rectify the stupid remarks from the National Chief Constable defending vigilant street patrols, when what is now expected from the police is they do not show the slightest understanding for any kind of vigilantism tainted with racist ideology.

I do understand the concern of the police about their limited resources. This is one reason why I think everybody with at least the same level of income that I have should pay more taxes so that this cannot be used as an excuse for  undermining  the responsibility of the authorities to ensure the rule-of-law.

I continue to reject the notion that Finland has really changed into this kind of country filled with violent bluster and hate-speech because Finns today are more accommodating of this than previously. The fact that hate-speech and hate-acts are more visibly than before is clearly a result of how expressing such speech and understanding for such acts is possible today in social media without anyone intervening even in cases where the  slander and incitement are indisputably in breach of the law.

Above all this is a result of how the opinion climate in Finland has been conditioned to regard such speech as socially acceptable. I maintain that the leadership of the True Finns party (Perussuomalaiset) bears the primary responsibility for this as it has been to weak and/or opportunistic to be able and/or willing to distance and discipline the people in the party’s ranks who are openly parties in distributing and propagating hate-speech. Responsible are also the other government parties (Center and conservatives) who have not reacted to this as long as the True Finns remain supportative of the government’s other policies.

I know that the standard answer of the Party leadership is that they are channelling the discontent that without the True Finns would be at least three times more vocal. Another answer the critique is to speak about the evils of all kinds of extremism, which the media as also partly espoused. In this attempt at dodging the issues the other extremists include all those who call for Finnish legislation to be respected and implemented in all cases of hate-speech and incitement to violence irrespective of whether those guilty of it are immigrants, asylum-seekers or indigenous to Finland.

Restoring belief in Finland as a civilized country respecting the rule-of-law and committed to Human Rights calls for all of us to stand up and put an end to all forms of hate-speech and understanding for the violence it fosters and that those guilty of this are brought to justice.

5.1. 2016