Poliittisten panttivankien vaihto voisi tervehdyttää Suomen politiikkaa

Valinta kokoomuksen ja sosialidemokraattien välillä on tämän päivän Suomessa ja tulevissa vaaleissa valinta kahden fundamentaalisesti erilaisen maailmankatsomuksen ja toimintalinjan välillä. Toisenlaisissa oloissa suhtautuisin pahoittelevammin Juhana Vartiaisen puolueen vaihtoon. Olen voinut yhtyä joihinkin hänen näkemyksiinsä esimerkiksi maahanmuuton tarpeellisuudesta ja hyödyllisyydestä enkä sinänsä paheksu sitä, että ekonomistit(kin) esittävät provokatorisia mielipiteitä.

Olen kuitenkin samalla kokenut, että Vartiaisen näkemykset ovat ennen kaikkea arvomaailmaltaan vieraita niiden tavoitteiden kannalta, jotka olen ymmärtynyt sosialidemokratian ytimeksi. En usko sellaisen talouspolitiikan toimivuuteen, joka lisää eriarvoisuutta ja langettaa suurimmat sopeutumiskustannukset aina yhteiskunnan heikompiosaisten kannettavaksi, enkä sosialidemokraattina hyväksy sellaista.  Sellaisena näen sen politiikan, jota kokoomus vaalien jälkeen haluaa Suomessa ja jos joku tässä tilanteessa haluaa ehdokkuudellaan olla sitä tukemassa, niin en pahoittele sitä, että hän ei jatka sellaisen politiikan ajamista sosialidemokraateissa.

Se mistä olen pahoillani on se, että ne ihmiset kokoomuksessa –  joiden asemaa en halua hankaloittaa mainitsemalla nimiä – jotka eivät tätä kovaa eriarvoistavaa markkinauskoista politiikkaa hyväksy, pysyvät edelleen kokoomuksessa eivätkä hakeudu SDP:n riveihin, missä heidän arvomaailmansa ja ajatuksensa olisivat paljon luontevammassa ympäristössä.

6.3.2015