Moskova, Bagdad ja Boston

Palasin maanantai-iltana Moskovasta ulkoministeri- tapaamisesta Sergei Lavrovin kanssa. Koska meillä ei juurikaan ollut kahdenvälisiä asioita eikä ainakaan ongelmia ratkottavana, puhuimme etupäässä EU-Venäjä kysymyksistä, alueellisista yhteistyöjärjestöistä ja ajankohtaisista kansainvälisistä kriiseistä. Nostin esiin myös kansalaisjärjestöjen aseman ja kohtelun Venäjällä, josta olin aamulla saanut tapaamisessani kuuden järjestön edustajien kanssa huolestuttavia tietoja. Venäjän ulkoministeriö ei ole tietenkään tässä mikään toimija, mutta heidän kauttaan kulkee tieto siitä, että tätä seurataan myös Suomessa – kuten meidänkin kauttamme tieto siitä, että Suomen lastensuojelua seurataan Venäjällä. Kanssakäymisemme luonteeseen kuuluu, että voimme suoraan puhua myös asioista, jotka saatetaan puolin ja toisin kokea vaikeina.

Kumpikaan ei nähnyt aiheelliseksi ottaa esiin Venäjän presidentin nimen päättymistä oudolle rikosyhteyksistä epäiltyjen listalle ja asian vuotamista julkisuuteen. Suomen poliisi oli virheen jo korjannut ja selvittää edelleen asiaan mahdollisisesti liittyviä virkavirheitä ja vain viranomaisten käytössä olevan rekisterin tietojen antamista ulkopuolisille tietosuojarikkomuksena. Sisäministeri on myös pyytänyt virhettä anteeksi, eikä sen käsittelyyn valtioiden välisiin suhteisiin vaikuttavana asiana ollut aihetta – paitsi ehkä sen suomalaismedian mielestä, joka odotti että tämä olisi ollut tapaamisemme pääaihe. Sama media olisi myös halunnut tiedotustilaisuudessamme kysyä asiasta, mutta ei saanut lyhyessä tilaisuudessa siihen tilaisuutta. Kukaan suomalaisvaltuuskunnassamme ei tiennyt sitä, että kysymykset ennakkoon tietoonsa pyytänyt Venäjän ministeriön edustaja ei tilaisuudessa antanut tämän kysymyksekseen ilmoittaneelle toimittajalle tälle luvattua puheenvuoroa. Kysymyksen sivuuttaminen tällaisella menettelyllä on valitettavaa myös siksi, että näin synnytettiin turhasta asiasta turhaa porua.

Heti Suomeen palattuani alkoi kännykästä tulla ikäviä uutisia. Pommi-iskuja Bagdadissa ja Bostonissa eilen, toissapäivänä Mogadishussa. Tämä on muistutus siitä, miten tärkeätä on ylläpitää ja vahvistaa maailmanlaajuista yhteistyötä terrorismia vastaan iskujen ennaltaehkäisemiseksi, terrorismin kasvualustan kuivattamiseksi ja syyllisten saattamiseksi oikeudellisen vastuuseen.

16.4. 2013