Esko Ahon Harvardin terveiset

Esko Aho on saanut Helsingin Sanomissa julki varmaan tärkeäksi puheenvuoroksi tarkoittamansa kirjoituksen otsikolla ”Taloudessa ei ole paluuta entiseen”. Se mitä hän itse asiassa haluaa, jää vähän epäselväksi. Hänen Euroopan kohtalonkysymykseksi mainitsemansa asiat – teollisen strategian tarve, informaatiotekniikan hyödyntäminen ja julkisen sektorin tehokkuus ja luotettavavuus – jäävät otsikkotason maininnoiksi. Vain viimeinen täsmentyy vähän pidemmälle vaatimukseksi luopua eurooppalaisesta harhasta, jonka mukaan yksityinen voitontavoittelu ei sovi yhteen julkisten tehtävien kanssa.

Malliksi Aho nostaa Yhdysvallat, jonka valtteina Eurooppaan nähden ovat Ahon mielestä väestönkasvu ja USAn näköpiirissä oleva nousu maailman suurimmaksi öljyntuottajaksi sen jälkeen, kun maan talous on itseohjautunut uuteen nousuun, rahoitusjärjestelmä tervehtynyt ja asuntokupla puhjennut.

Kannattaa panna merkille, mitä Ahon visiossa ei edes mainita: kestävää kehitystä, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Ahon suosittama tie onkin suora reitti globaaliin helvettiin toistuvien finanssikriisien, yhteisöllisyyden hajoamisen ja kärjistyvien ympäristökatastrofien kautta. Ahon paikan historiassa jää määrittämään se, että hän oli se pääministeri Suomessa, jonka aikana hyvinvointivaltion alasajo aloitettiin.

29.12. 2012