Lavrov kävi kylässä

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kävi pikavierailulla Helsingissä. Mediasta saattoi saada käsityksen, että Pussy Riotin tapaus olisi ollut keskeisin aihe hänen tapaamisissaan. Tämäkin asia oli toki esillä kerrotulla tavalla – mihin Lavrov oli selvästi varautunut tarkoituksenaan tyynnytellä ulkomaisia reaktioita – mutta eniten aikaa hyvähenkisissä keskusteluissamme käytimme kansainvälisen tilanteen, erityisesti Syyrian konfliktin, käsittelyyn.Syyriassa sota kiihtyy ja humanitäärinen katastrofi syvenee. Monet syyttävät yksinomaan Venäjää (ja Kiinaa) YK:n kyvyttömyydestä puuttua tilanteeseen. Venäjä on joutunut selittämään ja  puolustamaan kantojaan, myös Helsingissä.  Kuitenkin myös Venäjän kanta on konfliktin jatkuessa kehittynyt ja antaa edelleen mahdollisuuden yrittää löytää yhteisymmärrystä turvallisuusneuvostossa. Se voi onnistua vain väkivallan lopettamisen ja osapuolten neuvotteluratkaisun pohjalta. Jos taas ajatellaan, että kriisi ratkeaa sotimallla, niin siihen turvallisuusneuvosto tuskin on käytettävissä. On vaikea kuvitella että katkeran ja lisää sotarikoksia tuottavan sisällissodan kautta voitaisiin synnyttää ihmisoikeuksia kunnioittava demokraattinen oikeusvaltio, joka kunnioittaa kaikkien vähemmistöjen oikeuksia. Sodan jatkuminen lisää myös riskiä sen laajentumisesta uskontokuntien väliseksi sodaksi myös naapurimaissa. Kukaan turvallisuusneuvoston jäsenistä ei voi laskea hyötyvänsä tällaisesta tilanteesta.22.8. 2012