Kaksi vuotta Jyri Jaakkolan murhasta Meksikossa

Suomalainen ihmisoikeusaktivisti Jyri Jaakkola surmattiin aseellisessa iskussa kaksi vuotta sitten (27.4.2010) Oaxacan alueella Meksikossa. Hän oli kuollessaan vasta 33-vuotias. Hyökkäyksessä kuoli myös meksikolainen rauhanaktivisti Bety Cariño. Lisäksi useita muita loukkaantui, joukossa suomalainen ja muita EU-maiden kansalaisia.Jaakkola osallistui paikallisten ja kansainvälisten rauhanaktivistien autokaravaaniin, joka pyrki perehtymään San Juan Copalan alueen ihmisoikeustilanteeseen. Alueella vallitsee vaikea ihmisoikeustilanne, johon tuovat osansa köyhyys, alkuperäisväestön ongelmat sekä paramilitaariset ryhmät. Iskusta epäillään paikallista aseistautunutta ryhmää, mutta tätä ei ole pystytty vielä todistamaan.Jaakkola halusi ihanteilleen uskollisena auttaa ratkaisemaan näitä ongelmia. Nyt, kaksi vuotta myöhemmin, hänen surmansa on edelleen selvittämättä. Rikostutkinta on edennyt, mutta oikeutta haluavien kannalta liian hitaasti. Suomi on aktiivisesti ja painokkaasti vaatinut Jaakkolan surman selvittämistä ja syyllisten saattamista oikeuden eteen. Asiaa ajetaan myös Euroopan unionin kautta. Myös yhteistyö Meksikon viranomaisten kanssa on ollut avointa.Kaikilta toimijoilta on edellytettävä lisäponnisteluja tapauksen selvittämiseksi. Jaakkolan tapauksesta ei saa tulla esimerkkiä rankaisemattomuuden kulttuurista. Suomen tuki Meksikolle sen ponnisteluissa oikeusvaltion vahvistamiseksi tuodaan esiin Meksikon alivaltiosihteeri Max Diener Salan vieraillessa Suomessa.Jyri Jaakkolan surman kaksivuotispäivän muistoksi Amnesty International järjestää laajan Meksikoa koskevan ihmisoikeusseminaarin 27.4. Helsingissä.

26.04.2012