Den nordiska modellen

Pohjoismaiden neuvostossa on syntynyt pieni myrsky sen jälkeen, kun kävi ilmi, että Ruotsin sosialidemokraattinen puolue on pohjoismaiden sosialidemokraattien yhteistyökomitean SAMAK:in puolesta saanut Ruotsin patenverketin rekisteröimään nimiinsä käsitteen ”Nordisk modell” tavaramerkkinä. En ymmärrä sen enempää rekisteriviranomaista, joka tällaisen hakemuksen hyväksyy kuin puoluetta, joka sellaisen sisään jättää.  Sosialidemokraattien osuus pohjoismaista hyvinvointivaltiomallia edustavien yhteiskuntien kehitykselle on epäilemättä ollut keskeinen tai oikeammin suorastaan ratkaiseva, mutta on historiallisesti harhaanjohtavaa väittää, että se olisi ollut vain ja ainoastaan sosialidemokraattien luomus. Talonpoikaispuolueilla, sosiaaliliberaaleilla, kristityillä porvareilla ja vasemmiston muilla ryhmillä on ollut myös oma osuutensa tässä hyvinvointivaltioiden rakennustyössä ja nykyisin on selvää, että pohjoismaissa halutaan laajasti yli puoluerajojen samastua tähän pohjoismaat kansainvälisten vertailujen kärkeen nostaneeseen malliin ja olla osallisia sen kehittämisessä. Ruotsissa porvarit ovat moderaattijohtaja Fredrik Reinfeldtin aikana pyrkineet ottamaan sosialidemokraattisen hyvinvointipolitiikan käsitteitä omaan käyttöönsä häivyttääkseen heille rasitteeksi käyneen uusliberalismin tunnuksia. Tämä on ymmärrettävästi ärsyttänyt Ruotsin demareita, joilla on luonnollisesti oikeus käydä tällaisista käsitteistä poliittista taistelua. Turvautuminen patenttiviranomaiseen on kuitenkin paha virhe, joka on myös tuonut täysin tarpeettoman kiistan pohjoismaiseen yhteistyöhön, jossa pohjoismainen malli on ollut vuosikymmeniä hyvin laajassa ja rakentavassa käytössä. 20.3. 2012