Verenvuodatus jatkuu Syyriassa

Syyrian tilanne pahenee päivä päivältä, väkivalta kasvaa ja kuolonuhrit lisääntyvät. On valitettavaa, että YK:n mahdollisuudet puuttua  jo kohta sisällissodan kaltaiseen tilanteeseen ovat toistaiseksi kaatuneet turvallisuusneuvostossa kahden maan käyttämään vetoon. Yksi syy Venäjän käyttäytymiseen on heidän tyytymättömyytensä siihen, miten aiempaa Libyan päätöslauselmaa heidän mielestään tulkittiin väärin. Vaikka Venäjällä olisi perusteita näkemykselleen ei ole hyväksyttävää, että siitä saavat syyrialaiset kärsiä. Tämä on myös nyt venäläisille  näytön paikka siitä, pystyvätkö he perinteisesti hyvillä suhteillaan Assadin hallitukseen saamaan sen luopumaan väkivallan kiihdyttämisestä. Tilanteen jatkuminen ja väkivallan kärjistyminen on myös Venäjän kannalta kestämätöntä.

On edelleen pyrittävä siihen, että YK:n turvaneuvosto voisi ottaa sille kuuluvan vastuun väkivallan lopettamiseksi. Tämä on edelleen myös Arabiliiton tavoite ja sen yrityksille löytää tie väkivallan lopettamiseen ja demokratiaan johtavaan ratkaisuun Syyriassa on annettava kaikki tuki. Yhä selvempää on, että tällaisen ratkaisun yksi edellytys on Assadin poistuminen maan johdosta. Selvää on myös, että tässä ei haeta sotilaallista ratkaisua vaan prosessia, joka lopettaisi kaiken sotilaallisen voimankäytön. Näille diplomaattisille ponnisteluille ja niiden tueksi tarvittaville sanktioille Suomi on valmis antamaan kaiken tukensa. Siihen kuuluu myös valmius tukea Syyrian oppositiovoimia, joiden uskottavuutta heikentää niiden jatkuva keskinäinen hajaannus. 12.2. 2012