Maailmanjärjestö kokoontuu

YK:n yleiskokous on juuri alkamassa, ensimmäisenä puhujana Brasilian presidentti Dilma Rousseff, myös ensimmäisenä naisavaajana maailmanjärjestön historiassa.

 Avajaisistuntoa on osaltani edeltänyt jo kaksi erilaisten tapaamisten ja kokousten täyttämää päivää. Asiat ovat vaihdelleet laidasta laitaan, mutta oman turvaneuvostoehdokkuutemme ohella melkein kaikissa tilaisuuksissa on keskeisin asia ollut Lähi-itä ja palestiinalaisten pyrkimys oman valtiollisen asemansa vahvistamiseen.

Se että palestiinalaiset ovat, rauhanneuvottelujen ollessa lamautuneessa pisteessä, tuoneet asiansa YK:hon on kaikin puolin ymmärrettävää ja oikeutettua –YK on tietenkin foorumi jonne kaikki konfliktit tulisi tuoda ratkaistavaksi. Toivottavin lopputulos on se, että palestiinalaisten asema tulevana täysivaltaisena YK:n jäsenenä vahvistuu ja että he pääsevät kansainvälisen yhteisön tukemana takaisin neuvottelupöytään, joka on ainoa tapa jolla kahden valtion malli voidaan toteuttaa. Huonompiakin tuloksia on myös tarjolla ja lähipäivinä tehdään vielä ankarasti työtä, ei vähiten EU:n ja sen ulkopolitiikan korkean edustajan Cathy Ashtonin toimesta, niiden välttämiseksi.

Yleiskokouksen puheenjohtaja on ottanut rauhanvälityksen tämänvuotisen istunnon teemaksi, mikä on hieno tunnustus ja tuki Turkin ja Suomen työlle rauhanvälityksen kehittämiseksi ja vahvistamiseksi. Eilinen ”friends of mediation” -ryhmän ulkoministereiden kokous oli erittäin onnistunut. Ilahduttavaa on, miten monet alueelliset järjestöt kuten Afrikan Unioni ja ASEAn, ovat mukana kehittämässä ja tukemassa välitystoimintaa, myös yhteistyössä kokouksessa edustettuina olleiden kansalaisjärjestöjen kanssa.

Naisten aseman vahvistaminen ja heidän osuutensa lisääminen on avain monien maailman ongelmien ratkaisemiseen. Tämä koskee myös rauhanvälitystä. Kokouksessamme todettiin useissa puheenvuoroissa miten tulisi käyttää myös ”viisaiden miesten” paneeleja ja vastaavia konfliktien ratkomisessa. Annoin yhteenvedossani tälle tukeni toteamalla, että heitä todella tarvitaan sillä viisaat miehet ovat mestareita ratkomaan sellaisia ongelmia ja konflikteja joita viisat naiset eivät olisi koskaan aiheuttaneet.

21.9. 2011