Veronkiertomahdollisuudet suljettava

Veronkiertokeskustelussa esiintyy usein käsite arvopaperien hallintarekisteri, mikä tarkoittaa ettei osakkeenomistajan nimeä tarvitse kertoa, riittää että rekisteriin ilmoitetaan omistajan sijasta vaikka Cayman-saarilla rekisteröity pankkiiriliike tai muu omistuksen hoitaja. Tähän asti tämä on Suomessa ollut mahdollista vain ulkomaalaisille sijoittajille. VM:n komeasti nimetty arvopaperimarkkinalainsäädännön kokonaisuudistusta pohtinut työryhmä esitti helmikuussa mm., että tämä mahdollisuus käyttää hallintarekisteriä avattaisiin myös suomalaisille sijoittajille, samalla kun omistamisen julkistamisvelvoite rajattaisiin vain yli viiden prosentin omistusosuuksiin.

Ennen vaaleja Katainenkaan ei uskaltanut tuoda esitystä eduskuntaan, jossa tällainen yritys salaiun ja veronkiertomahdollisuuksien laajentamiseen olisi voinut kohdata kiusallista arvostelua. Veronkierto ja harmaa talous ei ole ollut kokoomuksen mielenkiinnon kohteena koskaan. Hämmästyttävämpää onkin, ettei liioin valtiovarainministeriö ole ollut asiasta kiinnostunut. Ehkä siksi, että se pitää ratkaisuna painaa hyvätuloisten verotus niin alhaiselle tasolle ettei veronkiertokaan enää kannattaisi. 

Hallintarekisterisuhmurointi on isojen herrojen hommia, mutta harmaa talous muutoin ja puolipimeän ulkomaalaisen keikkatyön käyttäminen siinä keskeisenä tekijänä on jo laajempaa kansanhuvia. Tämä harmaan talouden laajentuminen näyttää vihdoin herättäneen myös elinkeinoelämän siihen, miten se vääristää kilpailua ja saattaa rehelliset suomalaisyrittäjät huonompaan asemaan. EU-kansalaisilla on työntekijöinä ja yrittäjinä vapaa pääsy Suomen markkinoille ja hyvä niin, mutta silloin on tarkoin valvottava, että työn teettäminen ja tekeminen Suomessa tapahtuu kaikilta osin Suomen työ- ja verolainsäädäntöä ja yleissitovia työehtosopimuksia kunnioittaen.

2.4. 2011