Hyvää itsenäisyyspäivää!

Valtakunnanlehden itsenäisyyspäivän liitteenä oli monikansallisen Mediaplanet-yhtymän tuottama Turvallisuus -niminen mainosliite. Aseita ja erilaisia turvallisuuspalveluja myyvien ilmoitusten joukossa oli mm. puolustusministeri Häkämiehen tervehdysja joku ihan asiajuttukin paloturvallisuudesta. Jäin kuitenkin taas suremaan sitä, että viranomaisetkin joutuvat olemaan mukana kaupallisissa turvallistamishankkeissa näkyvämmin ja paremmin resursoituna kuin siinä työssä, joka tehokkaimmin lujittaisi arjen turvallisuutta.

Suomalainen poliisi on jo pitkään koettanut muistuttaa siitä, että syrjäytyminen ja huono-osaisuuden lisääntyminen on pahin suomalaisiin kohdistuva turvallisuusuhka. Se ei suinkaan ole puheista huolimatta vähentynyt vaan päinvastoin kasvanut. Eriarvoisuuden kasvu ja yhteiskunnan jakaantuminen yhä selvemmin menestyjiin, selviytyjhiin ja luusereihin kasvattaa pelon ja turvattomuuden ilmapiiriä ja luo kaupallistettavaa kysyntää turvakameroille, lukkosepille ja vartiointiliikkeille.

Äskettäin mietintönsä luovuttanut Suomi-brändityöryhmä esittää suomalaisten markkinointia kansainvälisinä rauhanrakentajina ja ongelmienratkaisijoina. Suhtaudun allergisesti kaikenlaiseen mielikuvapolitikointiin, johon tämä brändäys-hömppäkin kuuluu. Todellisuus on tärkeintä ja ratkaisevaa niin politiikassa kuin maan markkinoinnissa. Jos Suomi saisi katkaistua eriarvoistumisen kierteen ja olisi yhteisvastuun leimaama tasa-arvoisten ihmisten rauhallinen ja turvallinen maa säästäisimme huomattavan paljon myös mainostoimisto- ja brändäyskuluissa.

6.12. 2010