Absurdia kilpailuttamista

Uutinen kertoo, että ajokortin hinta nousee, kun insinööriajotestin järjestäminen kilpailutettiin ja ainoan tarjouksen tehnyt yksityinen yritys teki 40 prosenttia nykyhintaa korkeamman tarjouksen. Kysessä on sama firma, jolle aiemmin toteutettu autokatsastuksen yksityistäminen on pohjustanut mukavan monopoliaseman. Kilpailun järjestäneen liikenteen turvallisuusviraston Trafin – taas yksi näitä nimikummajaisia – mukaan tarjous on ollut pakko hyväksyä. Tässä on jälleen surullinen esimerkki siitä, mihin 90-luvulla alkanut yksityistämis-, ulkoistamis- ja kilpailuttamisvimma johtaa. Julkisia monopoleja on syytä usein epäillä, mutta yksiselitteistä on, että vielä pahempi asia on yksityinen monopoli. Tällaisiahan on vähitellen kilpailuttamisen kautta päässyt Suomeenkin pesiytymään. Jos todella on niin että nykylait eivät anna muuhun menettelyyn mahdollisuuksia on lakien tarkistaminen saatava uuden hallituksen työlistalle.  18.12. 2010