Itellaa upotetaan

EU:sta tulee silloin tällöin myös typeriä asioita, kuten direktiivi joka pakottaa tuhoamaan valtakunnallisen postipalvelun avaamalla sen kilpailulle. Tai ainakin näin hallitus haluaa direktiiviä tulkita viime viikolla eduskunnalle antamassaan esityksessä postilaiksi. Postinjakelu on tyypillisesti sellainen julkinen palvelu, jota on vaikea muulla tavoin järkevästi järjestää kuin julkisena monopolina. Sitä hoitaa Suomessa valtion sataprosenttisesti omistama Itella – miksi muuten kaikkien kaikilla kielillä ymmärtämä ”Posti” piti hävittää ja korvata tällaisella itikka-ilmaisulla? – jolla on yleispalveluvelvoite hoitaa postin jakelu koko Suomessa viitenä päivänä viikossa kaikkiin osoitteisiin.  Nyt uusi laki avaisi postipalvelujen tarjoamisen erilaisille yrityksille ilman tätä yleispalveluvelvoitetta. Jopa esittelevä kokoomusministeri Lindénkin ymmärtää sen tarkoittavan sitä, että helposti hoidettavat tiheästi asutetut alueet houkuttelevat kilpailijoita jakeluun kuorimaan kermat jättäen Itellalle tappiolliset haja-asutusalueet. Lindén nimenomaisesti töksäytti, että ” me hyväksymme kerman kuorinnan juuri sen vuoksi, että kilpailu avataan ja se on tapa toimia”. Siinä on uusliberalistisen ”hei me yksityistetään nyt palveluja” -kokoomuslaisuuden uskontunnustus. Ihmeteltävää vain on, miten keskusta ja vihreät tyytyvät nyökyttelemään sivusta.  Täytyy vielä toivoa, että hallituspuolueissakin löytyisi sen verran järkeä, ettei lakiesitystä vietäisi päätökseen esitetyssä muodossa. Järkevää voisi olla ottaa esitys niin perusteelliseen syyniin, ettei sitä ehdittäisi enää tällä vaalikaudella säätää. Vaalien jälkeen voisi olla mahdollista saada järkevämpi hallitus ja ainakin osaavampi ministeri pohtimaan miten jatkossa menetellään postipalvelujen turvaamiseksi. 1.11. 2010