Myrkkypadot voivat murtua muuallakin kuin Unkarissa

Unkarissa alumiinitehtaan myrkkypäästöjä keränneen altaan murtuminen on aiheuttanut ympäristökatastrofin, jonka seuraukset eivät ole vielä varmuudella tiedossa. Ihmisiä rauhoitetaan kertomalla, että tuhot olisivat sittenkin vain paikallisia eikä Tonava olisi tämän vuoksi vaarassa. Unkarin oikeistohallitus haluaa tehtaan omistaneen MAL yhtiön johdon rikosoikeudelliseen vastuuseen. Se voi olla hyvinkin perusteltua, mutta vastuutahoja ovat myös viranomaiset. Ainakin he ovat vastuussa siitä, että Unkarissa ja Tonavan vesistöalueen muissakin valtiossa on kymmenittäin muitakin yhtä huonosti valvottuja potentiaalisesti paljon suurempia ympäristöonnettomuuksien riskikohteita.

Euroopan unionilla on kohtuullisen tiukka kemiallisten myrkkyjen käsittelyä ja varastoimista koskeva lainsäädäntö, mutta senkin valvonnassa on ilmeisiä aukkoja. Ympäristönsuojelussa tarvitaan vahvempaa Eurooppaa jo senkin vuoksi, että laiminlyöntien seuraukset jäävät vain harvoin yhden valtion rajojen sisälle.

19.10. 2010