Energiaverosekoilu ja turvemafia

Hallituksen energiaverosekoilu nousi aiheestakin pääkysymykseksi eduskunnan torstain kyselytunnilla. Lähtökohta, että energiaverotusta kiristetään suhteessa kunkin energialähteen tuottamiin ympäristöhaittoihin, on oikea – eikä oppositiossakaan pidä säikähtää sitä että energian hinta nousee – mutta sen jälkeen kaikki muu on mennyt pieleen. Hallitus näyttää jopa Kataista myöten ymmärtäneen tehneensä pahan mokan kivihiilen ja maakaasun kohtelussa toisiinsa nähden. Liian vähälle huomiolle on sen sijaan jäänyt se miten kaikkein pahimman saastuttajan eli turpeen erikoissuojelu jatkuu.

Turpeensuojeluketjussa on monia mielenkiintoisia toimijoita, alkaen VTT:n turveteollisuuteen kytketystä teknologiajohtajasta ja Mauri Pekkarisesta, joka puolitti turveverotuksen tason VM:n alunperinkin turhan lepsusta esityksestä. VTT on muutenkin samanaikaisesti menettänyt ison osan tieteellisestä uskottavuudestaan tutkijoittensa suun tukkimiseen pyrkivien ja ilmeisesti jo perustuslain kanssa ristiriitaisten lausunnonanto-ohjeittensa johdosta.

10.9. 2010