Suomi taas maailmankartalle

Kun ulkoministeri kaksi vuotta sitten asetti korkean tason valtuuskunnan pohtimaan Suomen brändäystä maailmalla pidin sitä turhana höpötyksenä. Suomen kuva maailmalla muodostuu siitä mitä suomalaiset tekevät ja tekemättä jättävät; jos osaamme tehdä hyviä asiota oikein, kuten pitää huolen hyvinvointivaltiomme toimivuudesta, aktiivivsesta kansainvälisestä vastuunkannosta tai osaamisemme jatkuvasta kehittämisestä, teemme samalla parasta mahdollista työtä Suomi-kuvan hyväksi. Mikään kampanjointi ei sen myönteisyyttä lisää kuin täysin marginaalisesti, ei varsinkaan silloin kun Suomi profiloituu koulusurmien kautta tai, kuten nyt viimeksi, idioottimaisen ja tragediaan päättyneen löylykilpailun kautta. Sellainen ylittää aina taatusti kaikki kansainväliset uutiskynnykset ja vielä ihan ilmaiseksi. 

Kaikista hölmöilypitoisista kesätapahtumista olen aina pitänyt ”saunomisen” MM-kisaa typerimpänä. Hyttysenlistimiskisa tappaa vain hyttysiä, mutta löylykilpailu nyt jo ihmisiä saunomisesta se on alusta alkaen levittänyt täysin väärää kuvaa, joka ei ainakaan houkuttele ketään täysjärkistä ulkomaalaista tutustumaan siihen nautintoon, jonka saunominen voi parhaimmillaan antaa.

Vaarallinen, ihmisiä ja ympäristöä vaurioittava hölmöily ei toki ole vain suomalaisten erikoisuus. Muutkin kuin suomalaiset ovat hurahtaneet kilpa-autoilun formula-sirkukseen tai ralliautoiluun, joissa molemmissa on kuollut sekä suomalaisia että muunmaalaisia paljon enemmän kuin saunakilpailuissa. Erona on vain se, että näistä uhreista tehdään suuren rahan myötävaikutuksella suorastaan sankarivainajia.

10.8. 2010