Näin naapurissa

Olin kaksi päivää Ruotsin kauniilla maaseudulla Roslagenissa Pohjoismaiden neuvoston demariryhmän kesäkokouksessa. Pohdimme mm. sitä minne on kadonnut pohjoismaiden asema kansainvälisen kehitys- ja ympäristöpolitiikan edelläkävijäryhmänä. Suomihan on kehityspolitiikassa aina kuulunut jarruvaunuun ja on nyt onnistunut vihreiden hallituskautena profiloitumaan myös ympäristöpolitiikan mustana pilkkuna, mutta myös Tanska ja Ruotsi ovat menettäneet mainettaan paremman globalisaationhallinnan aktiivisina ajajina. Pohjoismaiden maineenpalautus näissäkin suhteissa on iso yhteinen projekti sosialidemokraateille.

Naapurissa seurasin kokoomuksen ulkopoliittisen aivoriihen toilailuja Venäjä-lausuntojensa kanssa. He ovat ansaitusti saaneet löysistä puheistaan niin paljon lunta tupaan, että melkein aloin sääliä heitä. Suomessa on toki sallittua puhua läpiä päähänsä ulkopoliittisistakin asioista, ja on myös äänestäjien kuluttajansuojan kannalta hyvä, että kokoomus näin tekee. Se mikä tässä on vähän pelottavaa on, että asialla ovat olleet Suomen varapääministeri, ulkoministeri ja puolustusministeri. Tämä asiantila on onneksi mahdollista korjata ensi huhtikuussa.

21.8. 2010