Onnea pätkätyöläisten puolustajalle!

Palvelualojen ammattiliiton PAM:in tarmokas puheenjohtaja Ann Selin viettää tänään 50-vuotissyntymäpäiväänsä Porissa –  paljon onnea! Syntymäpäivähaastattelussaan hän puhuu pätkätyöläisten puolesta, mikä on luontevaa sellaisen liiton puheenjohtajalle, jonka jäsenistöstä yhä kasvava osa tekee työtään ns. epätyypillisissä työsuhteissa, jotka nykymaailmassa ovat jo tyypillisiä.

Suomalaisessa ay-liikkeessä juuri PAM on johdonmukaisimmin ja kiitettävimmin toiminut tämän joskus prekariaatiksi kutsutun työntekijäryhmän aseman parantamiseksi. Tätä korostaessaan Selin oikoo kuitenkin historian mutkia hehkuttaessaan, miten ay-liikkeen perustaisivat tänään juuri pätkätyöntekijät, sillä koko liike ”on aikanaan alkanut niistä, jotka ovat kaikkein huonoimmassa asemassa”. Näinhän ei asia ole ollut eikä ole tänäänkään, mikä selittää Selinin paradoksia siitä, ”että nyt tämä porukka ei näe liiton tarpeellisuutta ja jää ulkopuolelle”.

Ay-johtajana Selin ei oikein voi muutakaan sanoa, mutta me muut voimme kuitenkin selvemmin sanoa sen, että juuri kaikista heikoimmassa asemassa olevien työntekijöiden (ja työttömien) ääni on myös ay-liikkeessä heikoin. Siksi kaikki tuki PAM:lle ja muille ammattiyhdistysliikkeessä, jotka haluavat ay-liikkeen voimakkaammin puolustavan juuri kaikista heikoimpia.

22.7. 2010