Kiviniemen-Hetemäen verolinja

 

Alivaltiosihteeri Martti Hetemäen työryhmä julkisti eilen veroesityksensä. Päälinjana on esittää uusia suurituloisia suosivia tuloveroalennuksia sekä yhteisöveron alentamista, samalla kun pääomaveroa ja arvonlisäveroa nostettaisiin. Huomattakoon, että Hetemäki nimenomaisesti torjuu kokonaisverotuksen kiristämisen ja haluaa sen sijaan tasapainottaa julkisen talouden uusilla menoleikkauksilla.  Pääomaveroa koskevaa esitystä lukuunottamatta kaikki esitykset menevät väärään suuntaan. Vaikka näitä linjauksia yritetään perustella kasvun suosimisella, ei tällaiseen ole minkäänlaista tutkimuksellista pohjaa. Kyse on avoimen ideologisista uusliberalismia henkivistä linjauksista. Uusi pääministeri Kiviniemi totesi eilisessä ohjelmapuheessaan eduskunnassa, että hallituspuolueet ovat hakemassa valtakirjaa Hetemäen vero-ohjelmalle ensi kevään vaaleissa.  Mielenkiintoista on, että porvaririntama on näin ulkoistanut talouspolitiikan linjauksensa virkamiesvalmistelijoille. Tämähän on jo pitkään ollut maan tapa, aikaisemmissakin hallituksissa. Demokratian tulisi kuitenkin toimia niin, että puolueet esittävät omat vaihtoehtonsa ja näkemyksensä, jotka vaalien jälkeen sitten kirjataan puolueiden neuvotteluissa hallitusohjelmaan, jota virkamiehet lojaalisti toteuttavat.  Politiikan puolustaminen jää nyt oppositiolle. Toivottavasti SDP osaa nyt oikealla tavalla ottaa haasteen vastaan niin, että hallitusneuvottelumahdollisuuden avautuessa neuvotteluihin mennään omilla papereilla, ei virkamiesten piilopoliittisen valmistelun pohjalta. 23.6. 2010