Vaalirahoitus julkenee

Puolueet ovat lopulta yksi toisensa jälkeen vastanneet paineisiin ja odotuksiin julkistamalla viime vuosien rahoituslähteitään – partitiivi siksi, että en vielä usko aivan kaiken tulleen julki. On esimerkiksi mahdotonta uskoa, että kokoomuksen rahoitus olisi jäänyt pienemmäksi kuin vasemmistoliiton. Todellisen kuvan saamiseksi pitääkin ottaa huomioon myös kaikkien ehdokkaiden rahoitus, jolloin on selvää, että kokoomus ja kepu ovat aivan omassa luokassaan rahojen käyttäjinä.

Nyt nähty pakkoavoimuuden puuska jää tilapäiseksi, ellei sen tueksi saada myös velvoittavaa lainsäädäntöä. Ilmaisia lounaita ei ole, ja avoimuus antaa jokaiselle edellytykset arvioida ehdokkaiden ja puolueiden riippuvuussuhteita ja tehdä niistä johtopäätöksensä. Mutta pelkkä avoimuuden puute ei ole vaali- ja puoluerahoituksen ainut ongelma. On nostettava esiin myös se, miten eri ehdokkaat ja puolueet saadaan tasa-arvoisempaan asemaan vaaleissa. Tarvitaan katto sekä lahjoituksille että ehdokaskohtaiselle vaalirahan käytölle.

14.8. 2009