On aika korjata perusturvan jälkeenjääneisyys

JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori esittää toimeentulotuen perusosan siirtoa Kansaneläkelaitokseen ja tuen rahoitusta valtion vastuulle. Ajatus ei ole uusi, vaan yksi niistä monista, jotka voitaisiin ja pitäisi suuremmitta ongelmitta toteuttaa sosiaaliturvan yksinkertaistamiseksi. Kuten Santamäki-Vuori toteaa, työttömyysturvaa saavat joutuvat usein turvautumaan toimeentulotukeen ja siirto vähentäisi ihmisten nöyryyttämistä ja turhaa byrokratiaa, jolloin kuntien resursseja vapautuisi sosiaalityöhön sekä ehkäisevän ja täydentävän toimeentulotuen käyttöön sitä todella tarvitseville.

On hyvä, että tällä kertaa esitys tulee ay-liikkeen suunnalta, sillä monet demarit ovat edelleen vanhan kela-kammonsa vankeja missä on kenties mukana myös ripaus perustulopelkoa. On toki totta, kuten vastustajat huomauttavat, ettei siirto sellaisenaan ratkaise toimeentulotuen ongelmia. Se että nämä ongelmat ovat kärjistyneet ei johdu yksinomaan lamasta ja työttömyydestä. Se johtuu ennen kaikkea siitä, että erimuotoinen perustoimeentuloturva on vuosien varrella koko ajan heikentynyt. Tällaisen perusturvan tulisi olla sellaisella tasolla, että se normaalitapauksessa riittää elämiseen ilman, että sen varaan joutuvan täytyy myös turvautua toimeentulotukeen. Työmarkkinatuen jälkeenjääneisyys on tässä suurin epäkohta, joka tulisi välittömästi korjata sillä että tukea nostetaan 120 euroa kuukaudessa.

Kallista? Ei ainakaan verrattuna hallituksen toteuttamaan kela-maksun poistoon, joka maksoi kolme kertaa enemmän. Mutta mitä sitten tehdä ansiosidonnaiselle työttömyysturvalle? Se olkoon eri asia, eikä tämän epäkohdan välitön korjaaminen saa jäädä odottamaan sitä, mitä työmarkkinajärjestöt ansiosidonnaiselle työttömyysturvalle ovat valmiita tekemään.

23.8. 2009