Alv ja budjetti

Ruuan arvonlisäveron alentaminen on noussut hallituksen budjettivalmistelun näyttävimmäksi riitakysymykseksi. Ylen kyselyn mukaan kansalaisten enemmistö kannattaa ruuan alv:n alentamista. Tämän voi ymmärtää hyvin siltä pohjalta, että kiven sijasta kansa ottaa mieluusti edes leivänsiivun silloin kun se on tarjolla. Tästä huolimatta SDP on sekä asiallisesti että poliittisesti oikeassa vastustaessaan edelleen esitystä. Vaikka alv:n alentamiseen käytettävät miljoonat menevät toki parempaan tarkoitukseen ja myös elvyttävät vähän tehokkaammin kuin tämänkin hallituksen suosimat suurituloisia hellivät tuloveronalennukset, olisi tälle rahalle niin heikommassa asemassa olevien tukemisen, työllistämisen kuin elvytyksenkin kannalta parempia kohteita. Kokonaisuudessaan budjettiesitys ei tuottanut sen enempää myönteisiä kuin kielteisiäkään yllätyksiä. On tietysti hyvä, ettei menoleikkauslinjalle lähdetty lamatilanteessa, mutta velanotolla ja jo aiemmin tehdyillä veropäätöksillä katetaan pöytää seuraavan hallituksen uusille hyvinvointivaltioon kohdistuville leikkausorgioille. Pohjustukseen kuuluu jo nyt aloitettu tuttu ainoan vaihtoehdon politiikan markkinointi. Nyt ei riitä, että oppositio on tästä eri mieltä, sillä sen täytyy myös tulla tuleviin hallitusneuvotteluihin – jos vaalitulos sellaisen tilanteen mahdollistaa – omalla uskottavalla, huolellisesti harkitulla ja perustellulla hyvinvointivaltion uusimis- ja kehittämisohjelmallaan, jotta poliitikot eivät hallitusneuvotteluissa taas olisi valtiovarainministeriön laskelmien ja näkemysten vankeja. 3.8. 2009