Vasemmistoliiton vaivat

Vasemmistoliitto vaihtaa puheenjohtajaa. Martti Korhonen on ollut asiallisuudellaan ja yhteistyökyvyllään sympatioita kerännyt ja ansainnut johtaja. Hänen hyviin ominaisuuksinsa on kuitenkin liittynyt myös sellaista peräänantamista, jota linjanvetäjällä ei saisi liiaksi olla. Se on merkinnyt myös pehmeyttä ja tilan jättämistä oman puolueen änkyröille, jotka ovat vastanneet siihen vain kaivamalla maata puheenjohtajan alta.

Media lienee oikeassa, kun se on jo nimennyt Paavo Arhinmäen tulevaksi puheenjohtajaksi. On kuitenkin vaikea uskoa, että tämä änkyröiden tuella tapahtuva vaihdos johtaisi vasemmistoliiton uuteen nousuun, ei ainakaan jos se tarkoittaa kilpailua ns. EU-kriittisyydellä perussuomalaisten kanssa. Tästä ei silti välttämättä seuraa, että monien sosialidemokraattien odotukset vasemmistoliiton rapautumisen tuottamasta voimanlisästä SDP:lle toteutuisivat. Yhtä mahdollista on, että seurauksena on vain poliittisesti kodittomien määrän kasvu. Demareille ei ole mitään iloa siitä, että naapurinkin talo palaa.

11.6. 2009