Toisinvalinnan vapautta Kulttuuritalolla

Vapaus valita toisin tapahtuma Kulttuuritalolla oli virkistävä kokemus. Tilaisuudessa nostettiin esiin kymmenittäin konkreettisia ja välittömiä muutosesityksiä, joita haluttiin kampanjanluonteisesti viedä eteenpäin, samalla kun näkyi miten ihmiset janoavat tilaisuutta myös laaja-alaisempaan ja pitkäjänteiseen muutokseen johtavaan, vaali- ja puoluetarpeista vapaaseen pohdintaan maan ja maailman tilasta. Aineksia jatkaa on riittävästi, samoin jo tilaisuudessa ilmaistuja odotuksia siitä, että näin tehdään. Ilahduttavaa oli, että parikin ryhmää otti jo välittömästi kopin joistain asioista ja tulee niitä viemään eteenpäin.

Sulateltavaa yhden päivän tunnelmissa ja annissa riittää pitempäänkin. Asioiden työstämistä on nyt jatkettava huolella, ettei hyvä tilaisuus jäisi vain kertaluonteiseksi älylliseksi viihdetapahtumaksi. 

Oma lukunsa on Ylen uutisointi tapahtumasta. Kun toimittaja kysyi minulta vasemmiston kriisiksi kutsumiinsa ongelmiin kommenttia en edes heti ymmärtänyt, että haastattelu oli tarkoitus liittää tähän tapahtumaan, jota uutiset täysin harhaanjohtavasti esitteli vasemmiston vaalienjälkeiseksi kriisikokoukseksi. Siitähän ei ollut kyse. Järjestäjissä ja osallistujissa oli hyvin erilaisia, myös vaaleihin osallistumattomia ja niissä voittajinakin selviytyneitä ihmisiä, joita kaikkia yhdisti huoli siitä mihin tämä maailma on menossa ja mitä globaalien katastrofien ja luokkayhteiskunnan paluun estämiseksi voidaan ja pitää tehdä.

14.6. 2009