Yhteinen terveydenhoito kuntoon!

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ansaitsee kiitokset rohkeasta ja oikeaan osuneesta terveydenhoidon rahoitusta koskeneesta puheenvuorostaan, jossa hän esitti kelakorvauksen poistamista yksityislääkäreillä käynneistä, tai tarkkaan ottaen asian selvittämistä. Esitys on oikea siksi, että julkisen terveydenhuollon alasajoa ei pysäytetä, ellei julkisen rahoituksen kanavoitumista yksityisen terveydenhuoltobisneksen tueksi lopeteta ja verorahoja käytetä ensisijassa julkisen terveydenhuollon kohentamiseen niin, että se tuottaa kaikille varallisuuteen, yhteiskunnalliseen asemaan tai asuinpaikkaan katsomatta laadukkaita terveyspalveluja ja hoitoa.

Rohkea esitys on siksi, että julkista terveydenhuoltoa on jo pitkään systemaattisesti heikennetty niin, että moni vähän paremmin ansaitseva demarikannattajakin katsoo pelin jo niin menetetyksi, ettei usko terveyskeskuslääkäräiden enää kykenevän kilpailemaan yksityisten kanssa. Siksi moni kauhistelee ajatusta, ettei hän saisikaan enää verosubventiota yksityispalveluja käyttäessään. Näinhän tämä kierre toimii: kun yksityistä sektoria lihotetaan – uusimpana tarjouksena hallituksen esitys palvelusetelin käyttöönotosta – heikennetään julkisen terveydenhuollon palveluja niin, että sen asiakkaiksi jäävät vain kaikista heikommassa asemassa olevat ihmiset. Näin teemme paluuta rinnakkaisten ja eriarvoisten järjestelmien luokkayhteiskuntaan, jossa köyhät saavat tyytyä vaivaispalveluihin. Tulo- ja varallisuuserot kasvavat ja ovat johtaneet jo myös terveyserojen kasvuun. Yksityisenä liiketoimintana toteutettu terveydenhuolto on myös kansantaloudellisesti kallein.

On hyvä että puheenjohtaja on näin avannut keskustelun. Jatkossa sen täytyy tietysti perustua huolelliseen ohjelmalliseen pohdintaan ja valmisteluun. SDP voisikin nyt käynnistää oman kansallisen terveysprojektinsa ja kutsua sen valmisteluun kaikki nykykehityksestä huolestuneet tavoitteenaan uskottava, uskalias ja toteuttamiskelpoinen ohjelma seuraavan hallituksen käyttöön.

8.4. 2009