Internationaali aseriisunnan asialla

Sosialistisen internationaalin uusi aseriisuntatyöryhmä kokoontui Berliinissä. Kylmän sodan vaikeimpina aikoina 70- ja 80-luvulla vastaavaa työryhmää veti Kalevi Sorsa, jonka johdolla ryhmä kävi korkean tason tapaamisissa Washingtonissa ja Moskovassa. Oli tärkeätä pitää liennytyksen liekkiä yllä, vaikka se välillä toivottomalta näyttikin.

 Vaikka aika, olosuhteet ja agenda ovat eri kuin 30 vuotta sitten, ovat ydinaseet edelleen keskuudessamme. Siksi SI-ryhmän työohjelmassa ydinaseriisunnan edistäminen on nytkin keskiössä. Vaikka enää ei riitä että aseriisuntaa ajetaan Washingtonissa ja Moskovassa, ovat nämä kuitenkin edelleen avainpaikkoja. Suuria toiveita kohdistuu tässäkin Obaman hallintoon, jonka avauksille Medvedevkin on vastaanottavainen. Uusi mahdollisuuksien ikkuna on avoimena, mutta se voi taas sulkeutua ellei sitä haluta käyttää. Ydinaseiden leviäminen ja mahdollinen päätyminen terroristien käsiin on nyt maailman kauhuskenarioiden kärjessä. Ydinsulkusopimusta on vahvistettava, mutta sopimus pitää vain jos sen perustana olevana kaksoissitoumus – ydinaseettomat valtiot eivät niitä hanki ja vanhat ydinasevallat vähentävät niitä eivätkä uhkaa niillä ydinaseettomia maita – toteutuu molemmin puolin.  SI-ryhmässä hahmotettiin konkreettista kymmenen kohdan ohjelmaa aseriisunnan edistämiseksi. Vaikka pääpaino on ydinaseissa on tärkeää myös edetä tavanomaisten aseiden vähentämisessä ja erityisesti aikamme todellisten joukkotuhoaseiden, pienaseiden ja niillä käytävän kaupan rajoittamisessa. Sosialistinen internationaali ei ole enää yhtä Eurooppa-keskeinen kuin se oli vielä 30 vuotta sitten, ja siksi sillä on edellytyksiä myötävaikuttaa sekä maailmanlaajuisesti että alueellisesti aseriisuntaa edistävien ratkaisujen toteuttamiseen. On myös tärkeää, että internationaali tekee tässä yhteistyötä muidenkin poliittisten ja yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa, kuten Maailman Sosiaalifoorumin. 22.4. 2009