Takaisin luokkayhteiskuntaan ?

Facebook-kommenttini ( https://www.facebook.com/erkki.tuomioja ) Hesarin maanantaina 31.7. julkaisemasta siivous- ja kotitaloustyötä koskeneesta artikkelista on herättänyt paljon keskustelua. Lähtökohtani kritiikille oli se, että artikkelissa ei lainkaan huomioitu tuloerojen merkitystä siinä nostalgisoitujen kotiapulaisten palkkaamiselle. Kotiapulaisten palkkaaminen oli mahdollista siksi, että palkkaajan ja palkatun tulojen välinen ero oli riittävän suuri. Se ei johtunut vain palkkaajien suurista tuloista vaan siitä, että kotiapulaisen sai minimipalkalla eikä apulaisen eläke- ja muuta sosiaaliturvaa tarvinnut maksaa. En haluaisi uskoa, että kukaan kaipaa takaisin sitä luokkayhteiskuntaa.

Sodan jälkeen tuloerojen kaventuminen vei pohjaa kotiapulaisten palkkaamiselta. Tämä suuri muutos tapahtui jo ennen 90-lukua. Iso kuva tuloerojen suhteen on se, että niiden pienentyminen katkesi 90-luvun alussa, jolloin köyhyysrajan alla elävien osuus oli pienimmillään.

Lainaan Terveyden- ja Hyvinvoinnin Laitoksen kotisivulta löytyvää tekstiä tilanteesta:

”Tuloerot ja köyhyys ovat kasvaneet

Vaikka tuloerot ovat kansainvälisesti verrattuna Suomessa pienet, ne ovat kuitenkin viime vuosina kasvaneet. Tuloerot ovat kasvaneet erityisesti suurituloisimpien ja muiden välillä, mutta myös keski- ja pienituloisten välillä.

Tuloerot ja köyhyys kasvoivat Suomessa voimakkaasti 1990-luvun loppupuolella. 2000-luvulle tultaessa kasvu pysähtyi, mutta alkoi jälleen vuosikymmenen puolivälissä. Vuonna 2008 tuloerot pienenivät ja köyhyys laski ensimmäisen kerran lähes vuosikymmeneen.

Vuonna 2009 työttömien ja toimeentulotukiasiakkaiden määrät lähtivät kuitenkin kasvuun. Uusimmat tiedot työttömyyden ja toimeentulotuen asiakkaiden määrän lisääntymisestä ennakoivat sitä, että tuloerot ja köyhyys tulevat kasvamaan nykyisen talouskriisin myötä.

Köyhyysrajan alapuolella elää 13 % suomalaisista, kun vuonna 1995 osuus oli vain 7 %.”

Tämän kehityksen ja sen seurausten arvioiminen on osin eri asia kuin se, miten siivous- ja kotitaloustyölle olemassa oleva tarve ja kysyntä tyydytetään. Siivoustyön ostamisessa ei toki ole mitään hävettävää ja on hyvä että se tuottaa myös uutta yritystoimintaa. Näistä yrityksistä useimmat hoitavat työnantajavelvoitteensa moitteettomasti, mutta se ei muuta sitä, että kyse on pienipalkkaisesta, epäsäännöllisestä ja yhä useammin osapäiväisestä työstä, jolla on vaikea tulla toimeen. Lisäksi alalla on myös erityisesti maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden heikon aseman häikäilemätöntä hyväksikäyttöä.

Kysyntäpuolella tarve ja mahdollisuudet sen tyydyttämiseen eivät kohtaa, koska usein kotiapua eniten tarvitsevat ovat pienituloisuutensa vuoksi sitä vähiten käyttäviä. Verovähennysmahdollisuus ei tässäkään ole ohjaamassa tukea sitä eniten tarvitseville.

1.8. 2017

Tarvitaanko Suomessa kansallista turvallisuusneuvostoa?

Matti Vanhanen on ehdottanut, että Suomeen perustettaisiin jälleen vuonna 2000 lakkautettu puolustusneuvosto, nyt turvallisuusneuvostoksi nimettynä. Myös Suomen lähiympäristöön heijastunut jännitteinen kansainvälinen tilanne on ymmärrettävästi korostanut tarvetta varautua erilaisiin aikaisempaa laaja-alaisiin turvallisuusuhkiin, joista nyt käytetään muotitermiä hybridisodankäynti. Vanhasen mukaan turvallisuusneuvostoa perustelevat sekä kasvava toimintaympäristön muutosten vauhti että turvallisuuden osa-alueiden yhä laajempi kytkeytyminen toisiinsa. Se että puolustusneuvoston […]

Lue lisää...

Elämme todellisia vaaran vuosia

Viime viikot on puhuttu ja käsitelty laajasti sitä miten perussuomalaiset on jäänyt sellaisen joukon haltuun, jonka kanssa edes Sipilä ja Orpo eivät voi arvopohjan erilaisuuden vuoksi jatkaa hallitusyhteistyötä. Hyvä näin, vaikka en pidä sitä joukkoa jonka kanssa hallitus nyt jatkaa niin erilaisena kuin pannaan julistettua, että tekisin eron niiden arvopohjan hyväksyttävyyden suhteen. Minäkin olen osallistunut […]

Lue lisää...

Mistä SDP:n presidenttiehdokas?

Olen rohkaissut Eero Heinäluomaa lähtemään ehdolle presidentinvaaliin ja olisin antanut hänelle ulko- ja turvallisuuspolitiikan hallitsevana ehdokkaana täyden tukeni. Ymmärrän kuitenkin syyt siihen, ettei hän lopulta tähän halunnut, olenhan itsekin jo kauan sitten tehnyt selväksi etten tällaiseen tehtävään tule pyrkimään. Nyt SDP on uudessa tilanteessa. Puolueen kentän paineet omalle ehdokkaalle ovat edelleen kovat ja ymmärrettävät. Jokainen […]

Lue lisää...

The troubled transatlantic relationship today

Any overview of the transatlantic relationship today has to recognize that both the US and Europe are internally divided partners. But despite the present persistent crisis in the European Union with Brexit and the rise of nationalist right-wing populism in many countries, the big picture still is that Europe today is much more united than […]

Lue lisää...