YK:n joululahja rauhan hyväksi

Kansainvälisen yhteisön – tai kenties oikeammin asian ratkaisseen Barack Obaman – paras joululahja oli YK:n turvallisuusneuvoston oikeudellisesti sitova päätös Israelin siirtokuntien laittomuudesta länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa. Päätös ei toki välittömästi muuta mitään. Israelin hallituksen raivokkaat ja uhmakkaat reaktiot ilmoituksineen siirtokuntien laajentamisen kiihdyttämisestä kertovat päinvastoin tilanteen kärjistämisestä ja uskosta siihen, että se voi luottaa muutaman viikon päästä virkaantuvan Donald Trumpin hallituksen rahalliseen ja asetoimitusten tukeen kansainvälistä oikeutta uhmaavalle politiikalleen.

Muun maailman on korkea aika alkaa kohdella Israelia samojen periaatteiden mukaan kun muitakin. EU ja Yhdysvallat ovat asettaneet Venäjälle pakotteita kolme vuotta jatkuneen Krimin laittoman miehityksen perusteella, mutta eivät vielä mitään sen johdosta, että Israelin miehitys on jatkunut kohta 50 vuotta. Vaati suuren työn ennen kuin EU sai aikaiseksi edes päätöksen siirtokuntatuotteiden asianmukaisesta merkitsemistä.

Jo vuosia on puhuttu siitä, että kahden valtion malli Israelin ja Palestiinan suhteiden rauhanomaiseksi ratkaisuksi elää viimeisillään, kun Israelin jatkuva siirtokuntiensa laajentaminen koko ajan vaikeuttaa sen toteuttamista. Israelin nykyinen hallitus on täynnä ministereitä, jotka irtisanoutuvat  kahden valtion mallista ja käyttävät palestiinalaisista sellaista kieltä, joka missä tahansa sivistysvaltiossa juutalaisiin kohdistettuna johtaisi oikeustoimiin.

Jos kahden valtion malli julistetaan kuolleeksi on sille yksinkertainen ja selkeä vaihtoehto: demokraattinen yhtenäinen valtio koko entisen Palestiinan mandaattialueella, jossa jokaisella asukkaalla on sama yleinen ja yhtäläinen äänioikeus. Tämä tai Palestiinalaisvaltion perustaminen ovat ainoat tiet, joilla Israel voi välttää ajautumisen ihmisoikeuksia rikkovaksi apartheid-valtioksi.

Tiedän kokemuksesta, että tällaisen näkemyksen esittäminen aiheuttaa Suomessakin välittömän vuodatuksen anti-semitismistä ja muslimiterroristien tukemisesta. Ja jos esimerkiksi esittää, että Israelille täytyy olla samanlaisia sanktioita seurauksena kuin muillekin sotarikoksiin syyllistyneille niin heti tulee vertaus juutalaisten kauppojen boikotointiin 30-luvun Natsi-Saksassa. Vertailu ei vain onnu vaan on arvoton. 30-luvun juutalaissyrjintä oli rikos, joka kohdistui täysin viattomaan väestöryhmään rasistisin perustein. Israelin valtioon kohdistuvat toimet taas perustuvat täsmällisiin kansainvälisen oikeuden normeihin ja niiden rikkomiseen.

Sanomattakin on aina selvää, että anti-semitismi, vihapuhe ja terrorismi, kohdistipa ne kuka tahansa keneen tahansa, ovat ja pysyvät tuomittavina rikoksina. Valtioterrorismi ei liioin oikeuta terrorin käyttöä vastarintaan, eikä päinvastoin.

Parhaat kommentit YK:n päätöslauselman hyväksymisen jälkeen saatiin Israelista, jossa Haaretz-lehti kiitti YK:ta siitä, että maailmanyhteisö on vihdoinkin ryhtynyt toimiin pelastaakseen Israelin siltä itseltään. Näin juuri asia on. Kaikkien jotka sanovat kantavansa huolta Israelin olemassaolosta ja sen asukkaiden turvallisuudesta tulisi kiittää YK:ta ja toimia kaikin tavoin sen päätösten toteuttamiseksi.

28.12. 2016

Valinnanvapaus vai valinnan pakko?

  Vaikka kuulun niihin jotka ovat välillä lähempääkin saaneet mahdollisuuden seurata suuren Sote-uudistuksen valmistelua edellisessä hallituksessa, olen yhä edelleen sen sisällön ja seurausten suhteen lähes yhtä suuressa tietämättömyyden ja ymmärtämättömyyden tilassa kuin prosessin alussa. Tai oikeastaan olen aiempaa suuremmassa epätietoisuudessa. Alusta alkaen uudistuksen tavoitteena on ilmoitettu olevan ”kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta […]

Lue lisää...

Itsenäisyyden ytimessä

Suomi juhlii ensi vuonna satavuotista itsenäisyyttään. Juhlittavan itsenäisyyden ydin on siinä, että päätämme demokraattisessa järjestyksessä itse asioistamme. Monet maat maailmassa voivat juhlia pitempiaikaista itsenäisyyttä, mutta harvoissa se on perustunut yhtä pitkäaikaiseen kansanvaltaan kuin Suomessa. Suomi oli ensimmäinen maa, joka jo vuonna 1906 toteutti yleisen ja yhtäläisen ja ääni- ja vaalioikeuden sekä miehille että naisille. Vuoteen […]

Lue lisää...

Trump ja republikaanit globaaleina riskeinä

On jokseenkin mahdotonta kirjoittaa Yhdysvaltain presidentinvaaleista jotain sellaista, jota ei olisi jo tuhansissa kommenteissa, mutta tässä vielä yksi lisää.  Useimmat eurooppalaiset toivovat nyt parasta mutta pelkäävät pahinta. Pahin voi tarkoittaa monelaisia kriisejä ja katastrofeja. Ei ole erityisen vaikeata kuvitella miten tällaisia voi syntyä, mutta myös se paras johon monet toivonsa asettavat voi olla varsin epämiellyttävää. […]

Lue lisää...

Suomi ottaa aseviennillään etäisyyttä pohjoismaiseen linjaan

Kansainvälisen asekaupan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä on pyritty lisäämään mm. voimaan tulleen kansainvälistä asekauppaa säätelevän ATT-sopimuksen kautta, mutta kuten Safer Globen eillen julkaisemasta Suomen asekauppaa koskevasta raportista ilmenee, on tässä Suomessakin edelleen paljon parantamisen varaa. Suomi teki paljon töitä yhtenä seitsemästä aloitteentekijävaltiosta ATT-sopimuksen aikaansaamiseksi ja olimme tyytyväisiä tulokseen. Sopimus ei ole vielä oleellisesti vaikuttanut asekauppaan, eikä […]

Lue lisää...